FAQ - Veelgestelde vragen

We krijgen regelmatig vragen van klanten waarop het antwoord heel eenvoudig lijkt, maar herhaaldelijk blijkt dat het toch niet helemaal duidelijk is wat we nu precies bedoelen. Op deze pagina proberen we deze vragen zo eenvoudig mogelijk uit te leggen zodat je het antwoord nog eens kan teruglezen.

Klik hieronder op een categorie om de reeds bestaande FAQ’s te bekijken.

Bij het doen van aangifte inkomstenbelasting kan sprake zijn van belastingrente of invorderingsrente. Vanaf 1 januari 2013 is de methodiek waarop het rentebedrag is gebaseerd, gewijzigd. Ook is de hoogte van de rente gekoppeld aan de wettelijke rente. Voor particulieren en IB-ondernemers betreft dit 4%. Voor niet-natuurlijke rechtspersonen (bijvoorbeeld een Besloten Vennootschap) 8%. De invorderbaarheid is van ieder rentebegrip anders. Dit betekent:
  1. Belastingrente: betaal je over verschuldigde belasting die na 1 juli van het jaar volgend op het betreffende kalenderjaar nog niet is betaald. De verschuldigde belastingrente is pas invorderbaar zes weken na dagtekening van de belastingaanslag.
  2. Invorderingsrente: betaal je vanaf de eerste dag nadat de belastingaanslag betaald had moeten zijn. Kortom, betaal je een opgelegde aanslag te laat? Dan betaal je over elke dag dat je te laat bent invorderingsrente.
Door het doen van een voorlopige aangifte kun je voor een groot deel het betalen van belastingrente voorkomen. De voorlopige aangifte is een schatting van de aangifte inkomstenbelasting en betaal je al in het boekjaar waar de belasting betrekking op heeft, derhalve ben je dus niet te laat met betalen en betaal je ook geen rente. Meer informatie over de voorlopige aangifte vind je door hier te klikken.
Categorie Belastingdienst
Vond je deze FAQ nuttig?
0
0
Hopelijk heb je hierboven gevonden wat je zocht!

Er zullen natuurlijk altijd onbeantwoorde vragen blijven… Als we weten wat jou bezighoudt, kunnen we daar zoveel mogelijk op proberen in te spelen. Stel hieronder een vraag voor, dan kijken we of we die kunnen te beantwoorden!

Zoek een FAQ


Stel zelf een vraag

Welke vraag wordt beantwoord?
Wat moet er worden weergegeven bij jouw vraag?

Comments are closed.